FASTELAVNSBOLLER_BRUUNS_WEB

Fastelavnsboller

icon

KLAR TIL FASTELAVN

Ventetiden er ovre! 

Fastelavnsbollerne er endelig at finde bag disken hos vores bagere og cafeer. 
Er du mest til den gammeldags med creme eller måske en med flødeskum og syltetøj? Du finder dem alle sammen hos os i Bruuns Galleri. 

Har du lyst til at kaste dig ud i projekt lav-din-egne-fastelavnsboller, så læs lige med her: 

Kok og restauratør, Martin Ib @mib.dk - har hjulpet os med disse lækre fastelavnsboller som du kan pynte som du vil. Du kan enten lave den gammeldags udgave med lækker remonce eller skære bollen over og komme syltetøj eller flødeskum mellem bollen.

Du kan handle alle ingredienserne hos

Kvickly Bruuns Galleri som holder åbent alle dage 8-21. Kvickly har også et stort udvalg af pynt til kager. Kun fantasien sætter grænser for hvordan du kan pynte lige netop dine fastelavnsboller.

Rigtig god fornøjelse

 FASTELAVNSBOLLER – min. 8 stk.

Det skal du bruge:

Bolledej...

2 dl sødmælk

100 g smør

25 g gær

2 æg

60 g sukker

100 g ølandshvede

400 g hvedemel (måske lidt mere, det kommer an på dejen)

1 tsk. stødt kardemomme

1/2 tsk. salt

Creme…

½-1 stang vanilje

40 g æggeblommer

70 g sukker

2 spsk. maizena

2½ dl sødmælk

Remonce…

100 g sukker

100 g marcipan

100 g smør

1 tsk. stødt kanel

Sådan gør du:

Dej…

Lun mælken i en gryde til det er lillefinger varmt. Kom mælken i en stor skål og rør gæren ud

her i.

Du rører nu salt, sukker, æg og kardemomme i mælken.

Tilsæt ølandshveden og rør den godt ud i mælken.

Tilsæt halvdelen af hvedemelen (måske lidt mere) til du har en sammenhængende dej.

Så tilsætter du blødt smør lidt ad gangen. Det er en fordel at røre dejen på en røremaskine

på laveste hastighed.

Derefter tilsætter du resten af hvedemelet og lader dejen ælte i 8-10 min. ved lav hastighed,

til den er glat og smidig.

Lad dejen hæve i skålen et lunt sted i ca. 1 time. Tildækkes med et viskestykke.

Creme…

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland det sammen med lidt af sukkeret,

så undgår du at kornene klumper sammen.

Kom sødmælk, halvdelen af sukkeret og vaniljekorn og den tomme vaniljestang op i en gryde

og kog det forsigtigt op.

Kom resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og maizena og rør det

sammen.

Hæld halvdelen af den kogende mælk over æggeblandingen i skålen, imens du pisker det

godt igennem.

Kog nu resten af mælken op igen og hæld mælkeblandingen fra skålen ned i gryden, mens

du pisker kraftigt. Skru lidt ned for varmen, så cremen kun lige koger og fortsæt med at

piske i et par minutter. Meget vigtigt du pisker så kraftigt som muligt, så du ikke ender med

en scrambled egg.

Hæld den varme creme op i et fad eller skål, og læg et stykke køkkenfilm direkte på cremens

overflade. Stil cremen i køleskabet, og lad den køle helt af inden brug.

Du kan tage vaniljestangen op af cremen når den er kølet af. Du kan med fordel lave cremen

dagen før du skal bruge den. Opbevar den koldt i en lukket beholder.

Remonce…

Rør sukker og marcipan sammen.

Tilsæt så smør lidt efter lidt til det er rørt helt ud i massen. Pas på du ikke rører for længe da

den så vil blive for flydende når den bages.

Så skal bollerne laves...

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Slå dejen sammen og del den i to lige store dele.

Rul hver del ud til en firkant på ca. 10 x 40 cm og ca. ½ cm tyk - på et meldrysset bord.

Skær hver firkant ud i 4 firkanter. Du kan også vælge at skære dem mindre, vigtigst er bare

at det er kvadratisk.

En god teskefuld creme og remonce kommes på hver firkant. Du kan også skære et friskt

æble i små tern og komme i sammen med remonce og creme, det giver en dejlig syre til den

søde. Du kan også tilføre en god marmelade.

Så skal du samle dejen omkring fyldet. Dette gøres ved, at du først samler de fire hjørner, og

dernæst samler de ‘nye’ hjørner, der formes. Tryk forsigtigt dejen godt sammen, så der ikke

er nogle huller ind til fyldet, og placér dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bollerne stilles med én bolles mellemrum og med lukkesiden nedad.

Så skal fastelavnsbollerne efterhæve i 45 minutter.

Når hævningen er færdig, pensler du bollerne med lidt mælk. Mælk gør at du får en glat men

lidt mat overflade. Du kan også piske et æg og pensle med det, det giver en mere glansfuld

og gylden fastelavnsbolle.

Uanset hvad du gør, så sørg for at pensle over det hele, så du får en bolle der er ensartet i

udseendet.

Sæt bollerne midt i ovnen og bag dem 15-20 min eller til de har en pæn gylden overflade.

Pynt...

Glasur

Glasur laves af flormelis tilsat en anelse vand.

Du kan også tilsætte farver eller usødet kakaopulver. Det er vigtigt at din glasur er godt tyk,

så den ikke løber af fastelavnsbollerne.

Chokoladeglasur

100 g kraftig mørk chokolade smeltes over vandbad. Når chokoladen er smeltet tager du

skålen af vandbadet og pisker 10g koldt smør i, til du har en blank chokolade.

Nu kan du dyppe dine fastelavnsboller i chokoladen.

Ovenpå de forskellige slags glasur kan du pynte med:

Tørrede blomster, friske bær, mandelflager, tørrede bær, krymmel, guld- eller sølvflager samt

forskelligt farvet slik.